Localsocial

Centru nou destinat tinerilor orfani, blocat în hățișul birocratic și legislativ. Ce soluție se întrevede

Un centru care ar putea oferi o șansă nesperată tinerilor care ies din sistemul de protecție a statului stă de jumătate de an, de la inaugurare, cu lacătul pe ușă din cauza unei lacune legislative.

La începutul lunii octombrie a anului trecut, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani inaugura cu mare fast un centru destinat tinerilor care părăsesc sistemul de protecție a statului, un complex de garsoniere unde aceștia pot fi cazați și consiliați pentru a-și găsi un loc de muncă. Și după jumătate de an de la tăierea panglicii, centrul destinat tinerilor lăsați în grija statului este cu lacătul pe ușă din cauza birocrației și a unor încurcături legislative.

Centrul de Tranzit, Asistență și Consiliere pentru tinerii care ies din sistemul de protecție a statului se află în subordinea DGASPC și este unul dintre puținele din țară. Centrul a fost terminat în luna august a anului 2022 și a fost construit pe baza unui parteneriat între DGASPC Botoșani și Fundația „Hope and Homes for Children” din Baia Mare.

Costurile investiției, finanțate și de un lanț mare de supermarketuri, s-au ridicat la două milioane de euro. Banii au fost utilizați pentru construirea și dotarea a opt garsoniere moderne, în cadrul unui complex, lângă o fostă casă de copii din municipiul Botoșani. Tinerii care ar fi trebuit să locuiască în acest complex ar fi beneficiat și de un psiholog, de un medic, dar și de un consilier.

Din păcate, centrul este închis și după șase luni de la inaugurare din cauza unor probleme de ordin legislativ. Mai precis, legislația prevede finanțare pentru funcționare doar la apartamentele sau casele de tip familial ale DGASPC. Centrul de tranzit nu intra în această categorie și cu alte cuvinte nu-i putea fi asigurată funcționarea, cu bani publici. Culmea, înainte de inaugurare nimeni din cadrul DGASPC nu pare să fi sesizat că ar putea fi o problemă și că este nevoie de demersuri suplimentare.

„Intrăm în linie dreaptă”

Abia în luna decembrie a anului trecut, DGASPC Botoșani a operat modificarea titulaturii centrului, transformându-l din centru de tranzit, asistență și consiliere în casă de tip familial de tranzit, tocmai pentru a se încadra în categoriile acceptate de legislație pentru finanțarea funcționării. „Am rezolvat problema și intrăm în linie dreaptă. Mai trebuie doar să organizăm concursul pentru angajați și îi dăm drumul”, spune Doina Nacu, directorul DGASPC Botoșani.

Cu toate acestea, deschiderea centrului va mai dura, cel puțin o lună, fiind nevoie de organizarea concursurilor pentru posturile de îngrijitori.

Acest centru ar reprezenta o șansă pentru tinerii care împlinesc 18 ani și care, conform legii, sunt nevoiți să părăsească sistemul de protecție a statului. Cel mai greu le este cu găsirea unui loc de muncă și a unui loc unde să poată sta. În cadrul centrului ar avea atât o locuință, consiliere psihologică, un medic dar și, cel mai important, consiliere pentru găsirea unui loc de muncă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page