NATIONAL

Ce se poate ascunde în spatele ofertelor „prea” bune la carne de miel, mai ales „de pe Internet”

Cei care au început cumpărăturile pentru Paște sunt sfătuiți să nu se lase amăgiți de așa-zisele oferte de 10-12 lei kilogramul la miei „în viu” care au împânzit Internetul.

Inspectorii veterinari avertizează că pot fi animale suspecte de boli, de care crescătorii clandestini vor să scape.

La fel de adevărat este însă că amenințarea pestei micilor rumegătoare, care planează și asupra fermierilor cu acte în regulă, a scăzut prețul carcasei de miel în târguri și piețe cu 3-4 lei față de acum o lună. Prețurile sunt chiar mai mici decât anul trecut.

De la 37-42 de lei la începutul lui martie, prețul a dat înapoi la 29-36 de lei.

Femeie: „Vreau să cumpăr niște mușchiuleț pentru o fripturică de miel. E bine așa cum e”.

Între timp, au apărut sute de anunțuri online cu miei vii la 10-12 lei kilogramul, care – spun fermierii autorizați – nu acoperă costurile de creștere. Tot ei spun că pot fi animale hrănite prost – deci cu procent mic de carne în carcasă – ori suspecte de boli.

România nu mai poate exporta miei vii în Uniunea Europeană din cauza îmbolnăvirilor cu pesta micilor rumegătoare. Două transporturi cu mii de capete au fost oprite în Constanța, iar de atunci mai multe focare suspecte au fost confirmate.

Ioan Oleleu, vicepreședintele A.N.S.V.S.A.: „Cel mai recent focar, descoperit în luna martie. Verificăm aceste anunțuri și cu alte instituții, dar nu este un preț credibil”.

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară amintește că sacrificarea animalelor este permisă doar în puncte autorizate, după avizul medicului, iar carnea poate fi vândută după încă un control.

Când cumpărați carnea de miel din măcelărie sau magazin mai e un avantaj. De la sacrificare trec cel puțin 24 de ore, carcasa se răcește la cel mult 4 grade, iar lanțul de frig nu e întrerupt până la raft.

Când animalul e tăiat în câmp, iar carnea e pusă imediat în sac de plastic la suprafață apar mâzga și mucegaiul, iar bacteriile termosensibile se înmulțesc enorm în cele câteva zeci de minute, până clientul ajunge la destinație.

Laurențiu Tudor, prodecan U.S.A.M.V.: „Ating un prag suficient pentru o doză infectantă la om. Consideră că prin fierbere sau prăjire sau copt va elimina toți agenții patogeni. Nu are de unde să știe că în spate există aceste toxine periculoase. La peste o sută de grade celsius, stafilococul produce niște toxine care nu se distrug”.

Carnea de miel trebuie să poarte obligatoriu o ștampilă roșie ovală, cu numele abatorului și data sacrificării.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page