Category Archives: Retete

RETETA | Ciuperci picante la cuptor

Ingrediente: 2 căni de sos de soia o cană de oțet din vin roșu un sfert de linguriță de piper negru măcinat 3 picături de sos de ardei iute 800 de grame de ciuperci Mod de preparare: Într-un bol mediu, amestecați sosul de soia, oțetul din vin roșu, piperul negru și sosul de ardei iute.

RETETA | Friptură de porc cu sparanghel și ciuperci

Ingrediente: 60 g unt 1 căţel de usturoi 1 lingură de pătrunjel proaspăt tocat 1 lingură de mărar proaspăt tocat coaja de la o lămâie 500 g cotlet de porc 1 ceapă albă tocată mărunt 450 g sparanghel 250 g ciuperci champinion Mod de preparare: Într-un vas mic amesteci 3 linguri de 20 g unt,

RETETA | Paste cu brânză, carne de pui și ardei iute

Ingrediente: 400 g paste 50 g unt 25 g făină 400 g smântână 125 ml lapte sare piper 200 g brânză răzuită 200 g carne de pui fâșii 6 felii bacon un ardei iute fără semințe Mod de preparare: Fierbi pastele postrivit indicațiilor de pe ambalaj. Topești untul într-o cratiță. Pui apoi făina și amesteci

TAS

RETETA | Pui cu chilli şi usturoi

Ingrediente: câteva bucăţi de pui (piepţi şi pulpe) dezosate şi fără pieliţe 6-8 ardei chilli (sau în amestec cu ardei graşi roşii) 1 căpăţână usturoi 3 linguri bulion 1 lingură ulei măsline 1 linguriţă cummin sare 1 litru de supă de pui un sfert de cană de oţet balsamic alb 3 sferturi de cană smântână

RETETA | Tortilla cu spanac și dovlecei

Ingrediente: 2 dovlecei potriviţi 4 linguri ulei 50 g spanac 4 ouă 2 fire ceapă verde pătrunjel oregano sare piper Mod de preparare: Speli dovleceii sub jet de apă şi îi tai rondele. Speli spanacul şi scurgi de apă. Toci mărunt ceapa verde şi spanacul. Încingi uleiul într-o tigaie şi rumeneşti rondelele de dovlecei (10

RETETA | Salată grecească cu sos

Ingrediente: o salată o ceapă tăiată felii un castravete ½ cană de roșii cherry ¼ cană de măsline tăiate în două ¼ brânză de capră mărunțită piper negru sare Pentru sosul Vinaigrette: ¼ cană ulei de măsline ¼ cană de oțet de măr coajă de la o lămâie zeama de la o lămâie 1-2 lingurițe

RETETA | Ciulama cu gălbiori

Ingrediente: 400 g galbiori 200 ml smantana (poate fi si acrisoara, fermentata dar si dulce, pentru gatit) 50 g unt sare, piper 2 catei de usturoi cateva frunze de patrunjel Optional: cateva fire de cepsoara Mod de preparare: Galbiorii mari i-am taiat in bucatele iar pe cei medii si mai mici i-am lasat intregi. Intr-o

RETETA | Plăcintă cu mere şi scorţişoară

Ingrediente: 400 g făină 1 pachet unt 2 ouă 1 praf de copt 1 linguriţă oţet 6 mere 150 g zahăr 2 linguri amidon 1 linguriţă scorţişoară Mod de preparare: Se amestecă făina cu untul moale, ouăle, praful de copt şi cu oţetul. Se frământă un aluat elastic, care se dă la frigider pentru 30

RETETA | Savarină

Ingrediente pentru blatul de savarină: 100 g zahăr 100 g făină 3 ouă 11 grame praf de copt 60 ml lapte Ingrediente pentru sirop: 500 ml apă 125 grame zahăr 200 ml rom Ingrediente pentru ornat: frişcă cireşe confiate (sau dulceaţă) Mod de preparare: Separi albuşurile de gălbenuşuri. Baţi albuşurile până se întăresc. Într-un castron

RETETA | Vinete gratinate

Ingrediente: 3 vinete 6 roșii 500 g mozzarella sare busuioc uscat ulei Mod de preparare: Speli vinetele, le tai rondele și le coci pe grătar pe ambele părți. Tai roșiile rondele, iar mozzarella o dai prin răzătoare. Într-o tavă unsă cu ulei, așezi câte un strat de rondele de vinete coapte, apoi  de roșii, condimentezi

RETETA | Paella de pui

Ingrediente: 600 g pulpe de pui dezosate 2 căței de usturoi, mărunțiți coaja de la o lămâie 2 lingurițe de pastă de ardei iute 2 lingurițe de paprika afumată 60 ml ulei de măsline 1 ceapă tocată 125 ml vin alb sec 330 g orez 750 ml supă de pui 120 g mazăre congelată 400

RETETA | Tartă cu mere

Ingrediente: 6-7 mere 1 pahar gris 1.5 lingurita praf de copt 1 pahar faina 1 pahar zahar 1 pahar lapte putina zeama de lamaie Mod de preparare este foarte simplu și rapid: 1. Cerne faina si praful de copt, apoi amesteca-le. Trebuie cernute pentru ca aluatul sa iasa mai fin. 2. Amesteca apoi cu zahar si gris. 3. Spala merele, curata-le si

RETETA | Tartă cu prune!

Ingrediente: Pentru aluat: 230 gr faina de grau 125 gr unt 1 ou 1/2 lingurita praf de copt 3 linguri zahar Pentru umplutura: 25 de prune 2 linguri zahar granulat 1 lingura unt 1/2 lingurita scortisoara 4 linguri de gris Mod de preparare: 1. Spala prunele, scoate-le samburii si taie-le in fasii mai subtiri. 2.

RETETA | Cotlete de miel în crustă

Ingrediente: 4 cotlete de miel 50 ml iaurt 2 linguri ulei 3 căţei de usturoi ½ linguriţă chimen măcinat, ½ linguriţă coriandru uscat, ½ linguriţă rozmarin uscat ½ linguriţă pudră de ghimbir 50 ml vin alb sec zeama de la ½ lămâie sare piper rozmarin verde Mod de preparare: Amesteci toate condimentele cu iaurt şi

RETETA | Paste cu creveți și sos de smântână

Ingrediente: 300 g paste 400 g creveți decorticați 1 lingură ulei de măsline sare piper Pentru sosul de roșii 50 g unt 4 căței de usturoi mărunțiți 2 linguri de făină 200 g supă de legume 1 linguriță de busuioc uscat 125 g smântână 40 g roșii uscate 40 g parmezan răzuit sare 150 g

RETETA | Pește crocant la cuptor

Ingrediente: 60 g smântână 1 lingură ulei 2 linguri pătrunjel tocat 1 cățel de usturoi, pisat 1 lingură coajă rasă de lămâie 6 bucăți file de pește 150 g chipsuri de cartofi, mărunțite felii de lămâie, pentru servire sare și piper Mod de preparare: Încălzești cuptorul la 220 °C. Într-un bol, amesteci smântâna împreună cu

RETETA | Ruladă de carne

Ingrediente: 700 grame de carne tocată 6 bucăți de slănină 6 bucăți de șuncă 5 bucăți de brânză / mozzarella 4 ouă 1 ceașcă de cremă de brânză 1 ceașcă pâine prăjită 1 ceapă tăiată în bucăți mici și subțiri 1 lingură de praf de usturoi sare după gust Mod de preparare: Într-un castron de

RETETA | Cod pane cu ceapă caramelizată

Ingrediente: 4 bucăţi de cod potrivit de mari 2 cepe 3 ouă 150 ml bere 4 linguri făină 1 lingură zahăr ulei pentru prăjit sare piper Mod de preparare: Se curăţă peştele, se spală, se pudrează cu puţină sare şi piper şi se lasă să se condimenteze, la rece, 30 de minute. Se bat ouăle

RETETA | Budincă de mere şi brânză

Ingrediente: 450 g mere 2 linguri unt 1 esenţă de vanilie 150 ml lapte 100 g brânză de vaci 2 ouă 2 linguri zahăr tos unt pentru uns tava pesmet Preparare: Cureţi merele de coajă şi de cotor, apoi le tai felii. Scurgi brânza de apă. Căleşti merele în unt cu esenţă de vanilie până

RETETA | Tort din griș cu lapte

Ingrediente: – 150 g biscuiți rotunzi – 1 l lapte – 10 linguri griș – 200 g zahăr – 1 linguriță esență de vanilie – 200 g unt – 1 lingură cacao – 1 borcan de compot de piersici (900 g) – 20 g gelatină – Kiwi Mod de preparare: Punem laptele pe foc, iar

RETETA | Pui cu parmezan la cuptor

Ingrediente: 500 g carne de pui gătită sau fiartă, tăiată cubuleţe sau mărunţită 800 g sos marinara 50 g parmezan ras 150 g brânză mozzarella rasă 90 g pesmet 1-2 linguri ulei de măsline verdeaţă tocată (pătrunjel, busuioc, oregano, etc.), după gust sare, după gust piper, după gust Mod de preparare: Preîncălzeşti cuptorul la foc

RETETA | Vinete gratinate

Ingrediente: 3 vinete 6 roșii 500 g mozzarella sare busuioc uscat ulei Mod de preparare: Speli vinetele, le tai rondele și le coci pe grătar pe ambele părți. Tai roșiile rondele, iar mozzarella o dai prin răzătoare. Într-o tavă unsă cu ulei, așezi câte un strat de rondele de vinete coapte, apoi  de roșii, condimentezi

RETETA | Dulceaţă de gutui

INGREDIENTE:  2 kg gutui 1 kg zahăr scorţişoară 10 nuci 2 căni apă MOD DE PREPARARE: Se pune zahărul cu apa pe foc până se leagă un sirop dens. Se spală fructele, se dau pe răzătoare sau se taie cubuleţe şi se pun în sirop. Cratiţa se lasă pe marginea plitei 15 minute, apoi se

RETETA | Ștrudel cu nuci

Ingrediente: Pentru aluat 250 g făină 1 ou 1 praf de sare 3 linguri ulei 100 ml apă caldă Pentru umplutură 5 pere medii 2 linguri zeamă de lămâie 100 g zahăr 1 linguriță scorțișoară 200 g miez de nuci sfărâmat 200 g stafide 3 linguri unt Pentru uns 1 gălbenuș 2 linguri lapte Pentru

RETETA | Salată cu piept de pui

Ingrediente: ½ piept de pui 1 salată verde 1 roșie 1 ceapă 1 ardei gras 50 g boabe de porumb fierte 100 g mazăre fiartă Pentru sos 140 g iaurt 2 căței usturoi 1 lingură ulei de măsline 1 lingură zeamă de lămâie sare piper Mod de preparare: Fierbi pieptul de pui în apă cu

RETETA | Prăjitură cu nuci

Ingrediente pentru blat: 4 albusuri 150 g zahăr 150 g nuci măcinate 5 linguri de făină 2 linguri de nuci tăiate mărunt un pliculet praf de copt Ingrediente pentru blatul cu cacao: 3 ouă 150 grame zahar 6 linguri de apa 2 linguri de cacao un pliculet praf de copt 200 grame faina Ingrediente pentru

RETETA | Zacuscă de vinete

Ingrediente: – 5 kg de vinete – 2 kg ardei gras rosu – 2 kg gogosari – 1 kg ceapa – 500 ml ulei – 1 l bulion de rosii – sare, piper, foi de dafin Mod de preparare: Se coc pe rand vinetele, ardeii si gogosarii. Vinetele se lasa la scurs aproximativ 1 ora.

RETETA | Cremă de brânză feta

Ingrediente: 340 g brânză feta 200 g iaurt grecesc 220 g cremă de brânză 70 g ulei de măsline zeama de la o lămâie sare fulgi de ardei iute 2 linguri de mărar tocat fin 100 g castraveți tocați mărunt 100 g roșii cherry tăiate pe jumătate pita, pentru servire Mod de preparare: Într-un bol

RETETA | Rulouri de pui la cuptor

Ingrediente (3 porţii) Pentru marinată: 2 linguri ulei de măsline zeama de la ½ lămâie verde 1 căţel de usturoi, tocat 1 linguriţă chili pudră sau boia ½ linguriţă chimion ½ linguriţă oregano uscat ½ linguriţă sare 1 praf de piper cayenne, opţional 2 linguri coriandru tocat Pentru carnea de pui 3 bucăţi de piept

RETETA | Negresă cu nuci

Ingrediente: 300g zahăr 100g ulei 600g făină 3 linguri pudră de cacao 300ml apă 4 linguri gem acrişor 100g miez de nucă coajă rasă de lămâie 2 pliculeţe zahăr vanilat 1 linguriţă zeamă de lămâie 1 linguriţă bicarbonat 50 g zahăr pudră Mod de preparare: Freci într-un castron mare zahărul cu uleiul, adaugi bicarbonatul „stins“ cu,