ECONOMIC

Cât ar costa un litru de motorină, fără taxe şi impozite

Preţul combustibilului s-ar reduce cu aproape 50% dacă ar fi eliminate accizele plătite în fiecare an. O posibilă ieftinire ar avea efect direct şi asupra preţurilor alimentelor care sunt influenţate în mod direct de acest factor.

Românii urmăresc cu îngrijorare în fiecare zi cât costă un litru de motorină sau de benzină, în condiţiile în care preţul carburanţilor este aproape dublu faţă de acum doi ani. Puţini ştiu că aproape 60% din prețul unui litru de carburant vândut de benzinării se duce în buzunarul statului, prin taxe și accize plătite anual. Restul sumei se duce către distribuitor și producător.

Preţul final al carburantului este stabilit de benzinării, în funcție de costurile pentru achiziție, prelucrare și transport. Acestora li se adaugă și accizele impuse de stat, precum și TVA, ce reprezintă 19%. Acest procent se aplică și accizei, conform Substantial.

De exemplu, în 2020, prețul la pompele de carburant era pe jumătate față de cel actual. Litru de benzină era 4,43 lei, iar motorina era 4,29 lei. După ce restricțiile pandemice s-au mai relaxat, prețul s-a dublat și a ajuns să depășească 9 lei în unele locuri din țară.

Cât ar costa un litru de motorină, fără taxe şi impozite

Un studiu realizat în cadrul Institutului European pentru Studii Economice de trei universitari de la Universitatea din București, ASE București și Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca relevă că taxele și accizele aplicate producției, distribuției și comercializării carburanților în România sunt responsabile pentru o parte însemnată a prețului plătit de consumatorii finali. La momentul cercetării, preţurile carburanţilor erau mai mici decât în prezent.

În data de 25 aprilie 2022, un litru de benzină costa „la pompă”, în medie, 7,84 lei, iar motorina 8,72 lei. Fără TVA și fără accize, litrul de benzină ar fi costat 4,7 lei, iar cel de motorină 5,6 lei. Rezultă că nu mai puțin de 39% din sumele plătite pentru benzină, respectiv 36% din cele pentru motorină merg către bugetul de stat în contul TVA și al accizelor.

„Formula de calcul a accizelor pentru carburanți, corelată cu cursul valutar, a făcut ca accizele să crească cu 3,6% în 2022 față de 2021. Prețul carburanților influențează prețurile tuturor produselor de pe piață, deci se produce un efect de domino care duce la o creștere generalizată a tuturor prețurilor, ceea ce influențează cursul de schimb utilizat la calcularea accizei. Avem astfel de-a face cu un cerc vicios care contribuie și mai mult la scumpirea produselor și serviciilor și la pierderea puterii de cumpărare a românilor”, susține Radu Nechita, Conf. dr. Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

În prezent, acciza pentru benzină este de 2.458,10 lei/tonă (1,89 lei/litru), iar acciza pentru motorină este de 2.052,89 lei/tonă (1,73 lei/litru). Potrivit Ministerului Finanţelor, accizele sunt actualizate cu creşterea preţurilor de consum comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page