CulturaLocal

„Cămăși cu poveste și cântec”, manifestare dedicată Zilei Universale a Iei

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează în ziua de 24 iunie 2022, începând cu ora 16, activitatea „Cămăși cu poveste și cântec” din cadrul proiectului transfrontalier – ROOTS Back to Our Common Roots.

În cadrul activității vor fi momente artistice susținute de soliștii vocali ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor Ioan Cobâlă” – Elena Mândrescu, Petronela Rusu, Constantin Petrescu, Alina Huțu, Loredana Călin.

Toți invitații  ne vor împărtăși sentimentele, dorurile, amintirile unei cămăși de suflet.

Povești despre cămășile tradiționale ne vor spune și Celina Gherghelaș, Ștefania Puiu, Carmen Cornaci, dar și  tinerele talente: Amalia Șarpe, Dumitrița Diana Fedor, Teodor Gireadă, Elisabeta Șeremet, Andonia Gavril. Un moment surpriză va fi pregătit de Rareș Prisacariu în vârstă de 6 ani.

În interiorul Centrului de Creație (Strada Unirii nr.10) s-a organizat expoziția de pictură „Ia, punte peste timp”. Lucrările expuse aparțin elevilor și absolvenților Liceului de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani, prof. coord. Genoveva Dolhescu. Manifestarea are ca obiectiv consemanarea Zilei Universale a Iei, sărbătorită la 24 iunie, odată cu celebrarea sărbătorii de Sânziene.

Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, care devine semnul cel mai clar al modului în care un popor vorbește despre sine de-a lungul generațiilor.

Sânziana, în calitate de zeiță agrară, protejează lanurile de grâu și femeiele căsătorite. Se naște la moartea Babei Dochia (9 martie) și ajunge la maturitate la solstițiul de vară.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button