Călin Georgescu nu poate candida la alegerile prezidențiale 2025. CCR a respins contestația

Asistăm la un final de drum în cursa prezidenţială pentru Călin Georgescu. Candidatul indepenendent şi-a jucat ultima carte la Curtea Constituţională, după ce a contestat respingerea candidaturii la Cotroceni, anunţată de Biroul Electoral. CCR a respins contestaţia, ceea ce înseamnă că nu mai poate candida la alegerile prezidenţiale.
UPDATE: Potrivit primelor informaţii, toţi cei 9 judecători au votat pentru respingerea contestaţiei.
UPDATE: Protestatarii aflaţi în faţa Parlamentului, acolo unde se află şi sediul CCR, au aflat decizia Curţii Constituţionale şi au început să huiduie. Unii dintre ei au început să spună rugăciuni.
UPDATE: CCR a respins contestaţia depusă de Călin Georgescu.
UPDATE: A început şedinţa CCR. Judecătorii CCR s-au reunit, marţi, în şedinţă, pentru a judeca 12 contestaţii la decizia BEC de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu şi 3 contestaţii la candidatura lui Nicuşor Dan. S-au luat măsuri sporite de securitate în Parlament, în condiţiile în care susţinătorii lui Georgescu se strâng din nou, pentru a protesta.
Sunt nu mai puțin de trei contestații pe masa judecătorilor CCR în ședința care va începe în această seară, la ora 17:00. Este vorba, în primul rând, despre contestația depusă de Călin Georgescu și despre alte două contestații depuse de simpatizanți ai candidatului pro-rus de extremă dreapta.
Călin Georgescu susține, în documentul pe care l-a trimis Curții Constituționale, că BEC și-a încălcat atribuțiile prevăzute de lege. În viziunea lui, BEC ar fi trebuit să verifice doar condițiile de formă și de fond ale candidaturii sale. Altfel spus, ar fi trebuit să se rezume doar la verificarea faptului că toate actele depuse în dosarul de candidatură respectă legea în vigoare și că documentele sunt în regulă.
Călin Georgescu îşi joacă astăzi ultima carte la CCR
Călin Georgescu și avocații săi notează, în contestația depusă la CCR, că, potrivit hotărârii Curții în cazul Dianei Șoșoacă, doar CCR ar avea competența exclusivă de a se pronunța asupra îndeplinirii condițiilor de constituționalitate de către candidați. De asemenea, Georgescu susține că BEC a substituit CCR atunci când a invocat, ca argument pentru invalidarea candidaturii sale, cele două decizii ale Curții Constituționale luate anul trecut: una privind anularea alegerilor și cealaltă referitoare la interzicerea Dianei Șoșoacă în cursa prezidențială.
Cei de la BEC au notat, în motivarea deciziei de invalidare a candidaturii lui Călin Georgescu, că devin irelevante condițiile de formă și de fond ale dosarului de candidatură, atâta timp cât există deja două decizii ale CCR care stabilesc, cât se poate de clar, că cei care candidează la alegerile prezidențiale nu pot încălca Constituția României, trebuie să apere democrația și nu pot atenta la ordinea constituțională a statului român.