CALENDAR | Sfântul Cuvios Samson

Sfântul Cuvios Samson este pomenit în calendarul creştin ortodox la 27 iunie.

Cuviosul Samson era din Roma şi făcea parte dintr-o familie de rang înalt, care ocupase prin unii din membrii săi scaunul imperial. După trecerea la cele veşnice a părinţilor săi, şi-a împărţit averea celor săraci, şi-a eliberat robii şi trăia o viaţă smerită, mulţumindu-se cu o haină şi cu o funie pentru ţinerea mijlocului.

Sfântul Samson era doctor, şi-a ales această îndeletnicire nu pentru câştig, căci familia sa era foarte bogată, ci, pe de o parte, ca să nu trăiască fără să aibă o ocupaţie, iar pe de alta, ca prin ştiinţa sa să poată sluji lui Dumnezeu şi săracilor.

El vindeca pe cei care sufereau de boli grave de nevindecat; pentru că pe lângă cunoştinţele sale de medicină, i se adăugase dar de la Dumnezeu, cu care dădea aceste tămăduiri.

A trăit o vreme retras în pustie, după care a mers la Constantinopol, unde a găsit o casă în care îi primea pe cei nevoiaşi. Le-a oferit acestora hrană, un adăpost şi le-a alinat suferinţele, atât prin pricepere medicală, cât mai ales cu rugăciunea.

Cuviosul Samson l-a vindecat şi pe împăratul Iustinian (527-565) de o boală grea, cerând, drept plată, zidirea altor locuinţe pentru străini în preajma casei sale.

Astăzi este pomenită şi Sfânta Ioana, din grupul femeilor mironosiţe care L-au urmat pe Mântuitorul Iisus Hristos. Conform tradiţiei, ea a fost cea care a ştiut unde a fost îngropat capul Sfântului Ioan Botezătorul după ce Irod a dat ordin să-i fie tăiat. Şi, având multă durere pentru uciderea nevinovată a Sfântului Marelui Proroc Ioan, l-a luat de acolo noaptea, în taină, şi, punându-l într-un vas de lut, l-a îngropat în muntele Eleonul, la Ierusalim. Aceasta e socotită cea dintâi aflare a sfântului cap.

Sfânta Mironosiţă Ioana, soţia lui Huza, iconom (intendent) al regelui Irod Antipa este amintită în Evanghelia de la Luca (8; 3) ca fiind una dintre femeile care Îl urmaseră pe Hristos din Galileea şi care îi ajutau pe ucenicii Domnului, împreună cu Suzana, Maria Magdalena şi altele.

Biserica o prăznuieşte pe 27 iunie, precum şi în Duminica Mironosiţelor.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close