CALENDAR | Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca. Este zi lucrătoare

Astăzi prăznuim mutarea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca, din Sinope la Constantinopol, care s-a petrecut în ziua de 23 iulie, în anul 404.

Sfântul Sfințit Mucenic Foca a trăit în timpul împăratului Traian (98-117), fiind originar din orașul Sinope. Pamfil, tatăl lui, de meserie constructor de corăbii, și mama sa, Maria, erau creștini. De aceea, conform Sinaxarului, încă din tinereţe, Sfântul Foca era plin de darul Duhului Sfânt: îi gonea pe diavoli din oameni şi tămăduia neputinţele. Pentru viața sa virtuoasă a fost hirotonit episcop în cetatea Sinope de pe malul Mării Negre (nordul Turciei de astăzi). În timpul unei persecuții împotriva creștinilor declanșate de împăratul Traian, Sfântul Mucenic Foca a fost prins și adus la judecată în fața prefectului cetății, African, care, după ce l-a silit să jertfească idolilor, văzând curajul credinței lui în Hristos, l-a supus la mai multe chinuri și în cele din urmă l-a condamnat la moarte. Sfântul Sfințit Mucenic Foca a răbdat cu vitejie și a auzit un glas din înălțime întărindu-l și așa a biruit acele chinuri pentru Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Apoi, cei ce-l chinuiau l-au pus pe el pe o tigaie arsă în foc și îndată tigaia s-a răcit, pentru că biruia duhovnicescul foc care ardea spre Dumnezeu în inima lui puterea focului celui simțit. După toate acestea, Sfântul Mucenic Foca a primit moarte martirică, fiind aruncat într-o baie foarte fierbinte. Creștinii evlavioși au luat cu cinste cinstitul său trup și l-au îngropat cu rânduiala cuvenită. Sfânta Biserică pomenește o minune a Sfântului Foca, care s-a petrecut mult timp după adormirea sa. Arabii au luat prizonier un bărbat pe nume Pontinus. Ei i-au legat mâinile la spate şi l-au lăsat într-un loc, să moară. Zăcând cu faţa la pământ, şi neputând face nici cea mai mică mişcare, Pontinus a strigat: „O, Sfinte Sfinţite Mucenice Foca, ai milă de mine şi mă mântuiește!”. Strigând acestea el a adormit, iar în vis Sfântul Sfinţit Foca, Mucenicul, s-a apropiat de el, l-a atins la mână şi i-a zis: „Te iartă pe tine Domnul şi Dumnezeul nostru Iisus Hristos!”. Când Pontinus s-a trezit, el s-a aflat slăbit din legături. Atunci s-a ridicat şi a plecat spre casa lui. Sfântul Sfinţit Mucenic Foca a fost de atunci înainte Sfântul ocrotitor al casei lui. După aproape 300 de ani, Sfintele sale moaște au fost mutate din Sinope la Constantinopol, în ziua de 23 iulie, anul 404 dup Hristos.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close