CALENDAR | Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare a Maicii Domnului care se prăznuiește la 1 octombrie, în amintirea unei minuni întâmplate în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, pe timpul împăratului Leon al VI-lea „Filozoful” (886 – 912), când Sfânta Fecioară s-a arătat, în toată mărirea ei cerească, Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos, ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor. La sfârșitul vieții, Sf. Andrei cel Nebun pentru Hristos, împreună cu ucenicul său, Sf. Epifanie și cu mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sf. Ioan Botezătorul și cu mai mulți alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne. Biserica palatului din Vlaherne adăpostea mai multe odoare ale Maicii Domnului – cămașa, acoperământul și parte a brâului acesteia, care fuseseră aduse din Țara Sfântă în secolul al V-lea. În acea vreme, Constantinopolul era amenințat de primejdia unei invazii. Maica Domnului a înaintat până în mijlocul Bisericii, a îngenuncheat, cu chipul brăzdat de lacrimi, și a rămas vreme îndelungată în rugăciune. Apoi și-a ridicat acoperământul (vălul) și l-a întins peste popor, ca pentru a-l ocroti. După arătarea Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată, iar orașul a fost cruțat de suferință și de vărsarea de sânge.

Acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu se întinde peste tot neamul omenesc și mai ales peste neamul creștinesc și peste fiecare dintre noi în parte. Preasfânta Fecioara, ca o Maică multiubitoare, iubește tot neamul omenesc și nu poate să rămână indiferentă față de viața și soarta oamenilor. Rugăciunile Împărătesei Cerești, săvârșite pentru noi, sunt primite cu bunăvoire de Fiul ei și Dumnezeu. La rugămintea ei, El a săvârșit prima Sa minune, prefăcând apa în vin în Cana Galileei. Acoperământul Maicii Domnului se întinde peste toata viața noastră, peste toate împrejurările, atât peste cele neînsemnate, cât și peste cele ce au mare însemnătate pentru noi. Viața fiecărui om în parte, dar și a popoarelor întregi, este alcătuită, în principal, din mărunțișuri – din grija pentru hrană, îmbrăcăminte, locuință, din satisfacerea modestă a nevoilor modeste, din supărările, necazurile și bucuriile de zi cu zi. Au loc și evenimente importante, însă mult mai rar decât cele mărunte, în care se scurge cea mai mare parte a vieții omenești. Preasfânta Fecioară nu trece cu vederea nici evenimentele, care sunt neînsemnate la prima vedere în viața oamenilor, ci ele stau sub Acoperământul ei și sunt obiectul mijlocirii ei înaintea Iubitului ei Fiu. Maica Domnului le vine oamenilor în ajutor, încredințându-ne că și noi trebuie să fim atenți cu tot ceea ce alcătuiește viața, a noastră și a aproapelui nostru. Căci în viață, nimic nu este neînsemnat și lipsit de importanță.

 

 

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close