ECONOMIC

Bani de combustibili de la stat pentru transportatorii rutieri

Transportatorii rutieri de mărfuri și persoane care vor să ceară un ajutor de stat de până la 400.000 de euro, pentru combustibilul folosit în activitatea lor economică, vor putea să se înregistreze în platforma online a Autorității Rutiere Române (ARR) în perioada 27 iunie – 1 iulie 2022. Anunțul a fost făcut recent de ARR, înregistrarea în platformă fiind necesară pentru a putea depune apoi cererile.

Totuși, ARR n-a precizat dacă transportatorii rutieri se vor putea înregistra în platforma online și după termenul din 1 iulie 2022. În acest sens, avocatnet.ro a cerut Autorității o clarificare.

Conform anunțului, calendarul de depunere a cererilor este stabilit după cum urmează:

  • 1 – 15 iulie: depunerea cererilor de compensare pentru trimestrul al doilea din 2022 (mai precis, perioada 23 aprilie – 30 iunie 2022);
  • 1 – 15 octombrie: depunerea cererilor de compensare pentru trimestrul al treilea din 2022;
  • 1 octombrie – 1 decembrie: depunerea cererilor de compensare pentru trimestrul al patrulea din 2022.

„Depunerea cererilor se realizează strict prin sistemul informatizat și strict în termenele menționate mai sus. Ulterior datelor-limită de depunere, sistemul informatic nu va permite depunerea altor cereri sau documente”, subliniază reprezentanții ARR.

Transportatorii rutieri de mărfuri și persoane vor putea cere un ajutor de stat pentru combustibilul folosit în activitatea lor economică, conform HG 667/2022. De principiu, sunt vizați transportatorii (fără probleme financiare) care dețin o licență comunitară eliberată în România sau în alte state membre ale UE și care au cel puțin un vehicul eligibil.

Un transportator va putea să obțină astfel un ajutor de 50 de bani pe litrul de combustibil achiziționat, dar maximum 400.000 de euro (echivalent în lei) în total, sumă acordată sub formă de grant. Solicitarea se va depune la ARR, însoțită de anumite documente justificative.

Schema de ajutor de stat a fost introdusă în contextul creșterii prețurilor la combustibili din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina. Teoretic, schema trebuie autorizată de Comisia Europeană, însă până acum n-avem informații publice despre existența unui acord al instituției.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button