AdministratieJudet

Bani aruncați pe un centru pentru sinistrați, care nu poate fi folosit. În zonă, calamitățile sunt o raritate

Autoritățile locale dintr-o comună din județul Botoșani au investit 3.4 milioane de lei într-un centru pentru sinistrați care nu poate funcționa fiindcă nu dispune de niciun fel de dotări. Edilii nici măcar nu știu de câți bani ar mai avea nevoie astfel încât clădirea să poată fi folosită.

La începutul lunii noiembrie, în comuna Cândești, județul Botoșani, autoritățile locale au inaugurat un centru pentru adăpostirea persoanelor afectate de calamități și dezastre naturale. Acest centru, construit cu fonduri transfrontaliere România-Ucraina, ar trebui, în caz de calamități, să găzduiască în jur de 300 de persoane, dintre care 150 în interiorul clădirii, iar restul în curte, cazați în corturile Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

În cadrul centrului, sinistrații ar trebui să beneficieze de cazare, masă caldă, dar și îngrijiri medicale de bază prin intermediul unui cabinet medical. Totul este însă doar ipotetic, fiindcă centrul nu este funcțional. Atunci când a fost construit, nu au fost prevăzuți bani și pentru dotarea acestuia cu tot ce este nevoie pentru cazarea și îngrijirea sinistraților. În plus, această construcție se află la marginea județului, undeva la granița cu județul Suceava, într-o zonă unde calamitățile sunt o raritate.

Centru construit pentru că au fost inundații în 2010

Botoșani este un județ puternic afectat de inundații, mai ales pe malurile Prutului, dar și în zona Dorohoiului, acolo unde în anul 2010 viitura a făcut prăpăd. Așa le-a venit ideea autoritățile locale din comuna Cândești de a construi un centru pentru adăpostirea și îngrijirea sinistraților, mai ales că în 2010 viiturile de pe Siret au afectat un sat din comună, cătunul Cândești-Bucovina.

„Ideea a plecat de la inundațiile din 2010, când a fost evacuat satul Cândești-Bucovina și oamenii nu aveau unde să se adăpostească”, spune edilul Ștefan Coțofrec.

Cu toate acestea, din 2010 și până acum în Cândești nu au mai avut loc dezastre naturale. Abia în 2018 a început construcția acestui centru dotat cu mai multe camere, cu o bucătărie mare și o sală de mese pentru hrănirea potențialilor sinistrați, o sală administrativă, dar și un cabinet medical. Au fost cheltuiți 3.4 milioane de lei, din fonduri transfrontaliere, pentru ridicarea clădirii.

„Investiția este o clădire care să adăpostească 150 de persioane în interior și 150 afară, în corturi. A costat 34 de miliarde în bani vechi”, adaugă edilul.

„Deocamdată, nu știm cât ne mai trebuie”

După ce s-au cheltuit acești bani și mai ales după ce clădirea a fost inaugurată de autoritățile locale s-a ajuns la concluzia că centrul de la Cândești este nefuncțional. Altfel, spus, dacă are loc un dezastru natural este aproape inutil. Motivele sunt absolut halucinante. Centrul a fost construit fără să fie prevăzute sume și pentru dotarea lui cu mobilier, dar și alte dotări necesare sinistraților, fiind doar o clădire goală. De altfel, așa cum mărturisesc autoritățile și construcția propriu-zisă a spațiului a întâmpinat dificultăți, fiind nevoie de patru ani pentru finalizarea acestuia.

„Proiectul a plecat din 2018 eu l-am preluat și l-am dus la bun sfârșit cu multe dificultăți din cauza scumpirilor, dar și din cauza legii 114 cu modificările coeficienților din construcții dublându-se prețurile. La asta s-a adăugat și ordonanța 15 cu scumpirile de materiale”, spune Ștefan Coțofrec.

Autoritățile locale încearcă abia acum să găsească altă axă de finanțare pentru a dota clădirea și recunosc că nici măcar nu știu câți bani le-ar mai trebui pentru a face funcțional centrul.

„Nu avem dotări. Sunt necesari bani pentru mobilier, bucătărie, cabinet medical. Din bugetul local nu ne permitem, trebuie să căutăm o altă finanțare. Nu știm încă cât ne mai trebuie. Suma nu este făcută”, mai spune Ștefan Coțofrec.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page