Importantsocial

A fost investit noul protopop de Botoșani – FOTO

Luni, într-o ceremonie emoționantă, a fost hirotesit noul protopop al Protopopiatului Botoșani, în persoana părintelui Petru Fercal, fost misionar protopopesc. Îndrăgitul preot, care este paroh al Bisericii „Ioan Botezătorul” din municipiul reședință de județ, succede părintelui Lucian Leonte, care a coordonat preoții din Protopiatul Botoșani timp de treizeci de ani. Ceremonia a fost oficiată de ÎnaltPreasfințitul Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei. „Eu m-am retras pentru că am ieșit la pensie, iar ÎPS Teofan a ales, așa cum este rânduiala, un nou protopop, care este părintele Petru Fercal”, a spus fostul protopop Lucian Leonte.

Pr. Petru Fercal de la Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” din Botoşani s-a născut la 30.03.1960, în localitatea Paltinu, comuna Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava, din părinţii Nicolae şi Ecaterina Fercal, rezultând 7 copii, el fiind al treilea.

În 30 noiem. 1988 a fost hirotonit diacon, iar în 1 decembrie 1988 preot pe seama parohiei „Sf. Ioan Botezătorul” din Botoşani.

În 1990 a fost numit ca misionar la Protopopiatul Botoşani şi a urmat cursurile de Metodologie şi Didactică organizate la Institutul Teologic din Bucureşti.

În 1998 a urmat cursurile postuniversitare de pregătire psihopedagogică în cadrul Univ. „Al. I. Cuza” Iaşi şi cursurile de definitivare.

În 1994 a primit distincţia de iconom.

A construit Aşezământul pastoral-filantropic cu demisol, parter şi mansardă (cantină, săraci, club pentru tineri, bibliotecă).

În anul 2011, luna octombrie, ziua 30 a avut loc sfinţirea Bisericii, a Aşezământului Pastoral-Filantropic şi a casei parohiale de către Î.P.S. Teofan şi P.S. Calinic Botoşăneanul alături de un sobor de preoţi şi diaconi, cu această ocazie primind distincţia de iconom stavrofor.

A fost hirotonit la 1 Decembrie 1988.

Parintele protopop Lucian Leonte este licențiat al Institutului Teologic de Grad Universitar București, promoția 1980. Este doctor în Teologie obținut la Facultatea de Teologie București, promoția 1998.

Preot paroh la Parohia ”Sf. Ilie” Botoșani începând cu anul 1990.

foto: Parohia Vorona Centru

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page