Important

LOCAL | Memorialul Ipotești a elaborat agenda „Eminescu – 170”

Pentru anul 2020, Memorialul Ipotești a elaborat o agendă. Personalizând-o, așa cum obișnuiește orice insituție, Memorialul și-a denumit agenda „Eminescu – 170”, generic care, în mod evident, face trimitere la ziua nașterii Poetului. Fiecare dintre cele 365 de file ale agendei se referă la un eveniment din viața poetului, închipuind o cronologie în care ordinea evenimentului consemnat nu reproduce ordinea lineară a istoriei, ci urmărește ziua, indiferent de an. Creând numeroase analepse și prolepse, cronologia „Eminescu – 170” invită la rememorarea unei zile din viața Poetului, solicitându-l pe cel care o deschide să plaseze evenimentul în contextul biografiei eminesciene. În agendă sunt consemnate momentele în care a fost publicat un text sau un articol, a fost trimisă o scrisoare, redactată o cerere sau un raport, descrisă o activitate, reprodusă o amintire în legătură cu Poetul.

Pe fila 23 ianuarie, de exemplu, e consemnat: 1877 Eminescu scrie, în „Curierul de Iași”, despre literatura produsă până atunci în Botoșani: „Dintre cei mai vechi, Ralet a scris mai corect, dar cu toate acestea operele lui n-au însămnătate. Între cei mai noi I. Adrian e necorect în formă și lipsit de gândiri serioase. Cât despre geniurile poetice, literare, medicale, financiare, juridice etc. etc., cari ar fi să iasă (…) acelea vor avea să apară de acu-nainte”.

Pe fila 24 august citim: 1874 – Prin ordinul Ministerului Cultelor și al Instrucțiunii Publice, Eminescu este numit bibliotecar al Bibliotecii Centrale din Iași.

Miza agendei este apropierea de Eminescu cel real, demitizat, de textul și contextul în care a trăit, propunând celor care sunt obișnuiți să țină o agendă să înceapă fiecare zi, pe parcursul unui an, cu un gând despre Eminescu.

Ideea agendei și selecția textelor îi aparține managerului Memorialului, Ala Sainenco, iar conceptul grafic – graficianului Liliana Grecu.

 

Cronologia a fost elaborată prin citarea următoarelor surse:

Petru Creția, Testamentul unui eminescolog, Ediția II, București, Editura Muzeul Literaturii Române, 2015.

I.E. Torouțiu, Studii și documente literare, Vol. IV, Junimea, București, Institutul de Arte Grafice „Bucovina”, 1933.

Augustin Z.N. Pop, Contribuţii documentare la biografia lui Mihai Eminescu, Bucureşti, Editura Academiei, 1962.

Gh. Ungureanu, Eminescu în documente de familie, București, Editura Minerva, 1977.

Petru Vintilă, Eminescu. Roman cronologic, Bucureşti, Editura Cartea Românească, 1974.

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page