Local

Nereguli sancționate de inspectorii de muncă botoșăneni. Zeci de firme verificate

În cursul lunii decembrie 2021, în domeniul Relaţii de Muncă au fost efectuate  controale la un număr de 79 angajatori, cu un număr de 1572 salariaţi dintre care 500 femei. Au fost constatate 61 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri şi au fost aplicate sancţiuni în valoare de 1.500 lei .

 

În cadrul Compartimentului Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă, în cursul lunii decembrie 2021 au fost eliberate 1728 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 9 adeverinţe, în baza documentelor existente în arhiva inspectoratului de muncă, 45 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaţilor și un număr de 10 carnete de muncă aflate în gestiune şi neridicate de titulari în termenul legal.

Totodată au fost preluate la sediul inspectoratului de muncă, un număr de 154 de registre electronice de evidenţă a salariaţilor.

 

În domeniul Securitate şi Sănătate în Muncă, în cursul lunii decembrie 2021, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

– au fost efectuate controale la un număr de 52 agenţi economici, au fost constatate 66 de neconformităţi şi au fost dispuse 78 de măsuri, fiind aplicată 1 amendă în valoare de 10.000 de lei.

– 3 evenimente au fost comunicate în această lună de către angajatori către  inspectoratul teritorial de muncă;

– au fost înregistrate 2 persoane accidentate în accidente de muncă, din care 2 cu incapacitate temporară de muncă.

Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost:

  • lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională, inclusiv în ceea ce priveşte riscul biologic de infectare privind virusul SARS –COV2;
  • neinstruirea lucrătorilor la angajare;
  • lipsa planul de prevenire şi protecţie;
  • neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic;
  • angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor;
  • angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor;
  • neefectuarea triajului epidemiologic la intrarea în unitate, neefectuarea instruirii împotriva SARS-COV2, lipsa materialelor de protecţie contra virusului.

În afara acţiunilor desfăşurate conform Programului Propriu de acţiuni al ITM Botoşani, inspectorii de muncă au participat alături de celelalte instituţii abilitate la acţiuni privind combaterea pandemiei.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către  ITM Botoşani, în cadrul domeniilor  Sănătate şi Securitate în Muncă şi Relaţii de Muncă în cursul lunii decembrie 2021 este de 11.500 lei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page