Important

NATIONAL | Ce se întâmplă cu RCA-ul, la început de an

Firmele de asigurare nu vor mai putea scumpi “după ureche” primele anuale pentru RCA. Un proiect al Autorităţii de Supraveghere Financiară propune modificarea normelor astfel încât asigurătorii să fie obligaţi să aducă explicaţii concrete şi riguroase pentru eventualele creşteri de preţ.

Proiectul de modificare a Normei 23/2014, privind asigurarea de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, arată, printre altele, că asigurătorii nu vor mai putea aplica în orice condiţii indici şi coeficienţi de majorare a preţului de bază.

Ar fi o modificare substanţială, în condiţiile în care, după cum a arătat  preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, utilizarea a leatorie a unor astfel de indici a fost principala cauză a creşterilor de preţ pentru asigurările vândute trasportatorilor.

Preţurile RCA pentru şoferii profesionişti au crescut şi de trei ori, fapt care a scos în stradă mii de sindicalişti din domeniu. “În calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic şi actuarial”, se arată în proiectul de normă.

Propunerea ASF vizează, de asemenea, datele pe care asigurătorii le utilizează pentru a stabili preţul. Norma vine cu un plus de rigurozitate în ceea ce priveşte segmentarea clienţilor în funcţie de istoricul de daună. “Asigurătorul RCA trebuie să utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant din punct de vedere statistic; în situaţia în care aigurătorul RCA nu deţine suficiente date istorice pentru fiecare segment, acesta trebuie să utilizeze date istorice disponibile din alte surse, raportate la piaţa din România sau la piaţa Uniunii Europeane”, arată documentul citat, potrivit gandul.info.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page