Local

LOCAL | Portariuc cere Consiliului Local să aprobe reducerea cu 3,6% a facturii pentru căldură plătită de populație

Primarul municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, a anunțat, luni, că a înaintat Consiliului Local un proiect de hotărâre pentru reducerea cu 3,6% a prețului la gigacalorie pentru energia termică livrată populației, ca urmare a reducerii TVA de la 24% la 20%, ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Dacă membrii Consiliului Local vor aproba proiectul primarului, prețul gigacaloriei va scădea de la 170 lei la 164 lei, ceea ce înseamnă că în municipiul Botoșani factura la căldură va fi mai mică decât cea din Capitală, unde tariful este printre cele mai mic din țară.
„Când a luat decizia reducerii TVA, Guvernul Ponta a avut în vedere ca acest beneficiu să se simtă și în buzunarul cetățeanului. Ca atare, am propus ca reducerea TVA să se reflecte și în factura plătită de botoșăneni pentru energia termică. Din datele pe care le am de la Asociația Municipiilor din România, după această reducere, Botoșaniul va fi pe locul doi pe țară la cele mai mici tarife la căldură”, a declarat Ovidiu Portariuc.
Întrebat dacă a luat în considere un eventual blocaj din partea consilierilor locali pentru adoptarea acestei măsuri, la fel cum s-a întâmplat recent în cazul aprobării galei pentru premierea elevilor olimpici din Botoșani, primarul și-a exprimat speranța că acel incident nu se va repeta. „Sper că ce s-a întâmplat în cazul Galei excelenței a fost doar un derapaj din partea consilierilor PDL-PNL. Nu cred că se va repeta. E împotriva logicii politice ca un politician să voteze împotriva reducerii tarifelor pentru cetățenii care l-au votat. Ar fi pur și simplu o sinucidere politică. Nu cred în acest scenariu. Sunt convins că toți consilierii, inclusiv cei de la PDL-PNL, vor vota acest proiect”, a precizat primarul.
Proiectul pentru reducerea tarifelor la energia termică pentru populație va fi dezbătut în ședința de astăzi a Consiliului Local.

Clasamentul municipiilor cu cele mai mici tarife la căldură pentru populație (Sursa: AMR)
Bacău 154,84 lei/Gcal
BOTOȘANI 164,00 lei/Gcal (după reducerea propusă de 3,6%)
București 169,88 lei/Gcal
Vaslui 180,00 lei/Gcal
Buzău 185,24 lei/Gcal
Suceava 185,48 lei/Gcal
Giurgiu 199,62 lei/Gcal
Pitești 200,00 lei/Gcal
Brașov 210,00 lei/Gcal
Cluj Napoca 220,00 lei/Gcal

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page