ImportantInfractional

INFRACTIONAL | A început procesul rețelei de contrabandiști de țigări, cu implicații și în județul Botoșani. „Prințesa Ardealului”, adusă la bară

Dosarul privind cea mai mare reţea de contrabandă cu ţigări care a acţionat pe raza judeţului, cu ramificaţii în aproape toată ţara, a intrat în linie dreaptă la Tribunalul Suceava, după nouă luni în care s-a aflat în analiză la nivel de cameră preliminară. Judecătorii au dispus la începutul acestei săptămâni respingerea cererilor şi excepţiilor formulate de inculpaţi şi a constatat legalitatea efectuării actelor de urmărire penală şi a administrării probelor. În aceste condiţii s-a dispus începerea judecăţii faţă de toţi cei 37 de inculpaţi care se regăsesc în rechizitoriul de trimitere în judecată al procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava.

Un dosar „mamut”, de peste 1.600 de file, în care procurorii au adunat un probatoriu care cuprinde peste 60 de acte materiale – fapte. Ministerul Finanţelor Publice, prin intermediul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, s-a constituit parte civilă împotriva inculpaţilor, cu un prejudiciu de peste şase milioane de lei (60 de miliarde de lei vechi).

Principalele nume din acest dosar

Conform anchetei procurorilor, liderul grupării era Paul Iova, zis „Ion Petrişor”, cunoscut în perioada activităţii infracţionale (2010) pentru că organiza la nivel naţional concursul „Miss Piranda”, fiind un personaj extrem de influent în această lume în care se învârt mulţi bani. În acest dosar va fi judecat şi Constantin Nistor, alias „Copilu”, din Vicovu de Sus, anchetat în trecut pentru fapte cu violenţă, jafuri comise peste hotare. Un alt personaj important în acest dosar este Mihai Vicovanu, în vârstă de 44 de ani, din municipiul Fălticeni, acuzat că a constituit o grupare infracţională ce a relaţionat direct cu gruparea lui Iova. Tot în acest dosar va fi judecată şi Roxana Dana Rotar, cântăreaţă de manele, cunoscută drept „Prinţesa Ardealului”.

Primele date de anchetă sunt tocmai din 2006

Procurorii DIICOT au arătat în rechizitoriu că, pe fondul crizei economice şi în condiţiile majorării accizelor, fenomenul de contrabandă a luat amploare, specifică zonei noastre fiind contrabanda cu produsele din tutun aduse din Ucraina.

Primele date ale anchetatorilor despre gruparea bucureşteană din jurul lui Paul Iova, care în timp şi-a racolat membri din judeţul Suceava (zonele Rădăuţi, Vicov şi Fălticeni cu precădere) sunt încă din anul 2006. Membrii grupării au avut, au descris procurorii, marele avantaj de a fi cunoscători ai limbii ucrainene, ceea ce le-a înlesnit foarte mult activitatea infracţională.

„Grupările de criminalitate organizată specializate în contrabanda cu ţigarete se circumscriu, pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani, prin componenta transnaţională, cu segmente bine structurate din fostul spaţiu sovietic, pe latura de furnizare şi trecere frauduloasă a frontierei de stat în legătură cu segmente bine structurate de pe teritoriul naţional, pe latura de recepţie sau preluare prin trecere frauduloasă a frontierei de stat. Pe acest palier, elementele de coeziune sunt date de importantele beneficii materiale rezultate, iar ca element specific, de lipsa barierei de comunicare, persoanele implicate fiind cunoscătoare deopotrivă a limbilor române şi ucrainene”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

Peste 60 de fapte, probate cu lux de amănunte

De la începutul anului 2010, anchetatorii au început să obţină date, informaţii şi probe concrete referitoare la existenţa unui grup infracţional organizat specializat în contrabanda cu ţigarete de provenienţă extracomunitară, format din persoane de pe raza judeţului Suceava, implicate în activităţi de introducere, transport, depozitare şi comercializare, precum şi persoane din alte zone ale ţării implicate în activităţi de preluare, transport şi comercializare.

Procurorii au descris în rechizitoriu, cu lux de amănunte, peste 60 de acte materiale, fapte de contrabandă probate prin interceptări şi alte mijloace de probă.

„Prin folosirea întregului arsenal judiciar permis de reglementările legale în vigoare, s-a reuşit probarea activităţii infracţionale a unei grupări specializate în activităţi de contrabandă structurate în jurul inculpatului Iova Paul, zis Ion Petrişor. Pe parcursul investigaţiilor, urmare a activităţilor de aprovizionare cu ţigarete de contrabandă a inculpatului Iova Paul, a fost identificată şi s-au desfăşurat cercetări şi faţă de o a doua grupare infracţională cu acelaşi specific, centrată în jurul inculpatului Vicovanu Mihai”, au explicat procurorii DIICOT.

O parte dintre inculpaţi şi-au recunoscut faptele

Un amănunt important este legat de faptul că o parte dintre inculpaţi şi-au recunoscut faptele, descriind în detaliu cum au acţionat şi cum funcţiona palierul grupării din care făceau parte.

Sunt însă şi mulţi inculpaţi, majoritatea din cei consideraţi liderii grupării, care au refuzat să facă vreo declaraţie şi nu au recunoscut nici una din acuzaţiile aduse.

Citeste continuarea articolului pe www.monitorulsv.ro

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page