ImportantStiri

NATIONAL | România, țara cu locuințe înghesuite și cu WC-ul în curte

Trăim mai mult, dar nu mai bine. Locuim în case și apartamente foarte mici. Datele unui raport Eurostat privind spaţiul locativ din ţara noastră creionează o situație nefericită a României şi ne arată că degeaba suntem majoritar proprietari dacă locuințele sunt cutii de chibirituri, cele mai mici din UE.

Țara noastră se poate mândri cu un procent care arată că avem cei mai mulți proprietari de locuințe din Uniunea Europeană (UE), mai exact 94,7% dintre case sunt ocupate de proprietari, în timp ce media europeană este de 64,3%. Din păcate, la capitolul situație locativă nu mai stăm deloc bine: avem cele mai mici locuințe, cu o suprafață medie în zona urbană de doar 40 de metri pătrați, în timp ce media europeană este de 90 metri pătrați în orașele mari, conform unui studiu al Eurostat. Ne depășesc inclusiv bulgarii, care au o medie de 70 mp, în timp ce ungurii au 60 mp în metropole și 80 mp în orașe mici.

Se poate spune fără a greși că si­tuația locativă este moștenirea pe care sistemul comunist de dinainte de 1990 ne-a lăsat-o. Construirea în sistem centralizat a blocurilor, pe care sistemul le vedea fiind în principal dormitoare, a însemnat suprafețe mici și clădiri urâte. Împroprietărirea a avut loc în primii ani după 1990 când majoritatea chiriașilor și-a putut cumpăra apartamentele la prețuri derizorii. Deși împroprietărirea a ajutat populația, a blocat în cea mai mare parte dezvoltarea, deoarece blocurile au devenit imposibil de demolat având o asociație de proprietari, nu un singur deținător.

Judeţul Brăila, cele mai mici locuinţe din Uniunea Europeană

Dimensiunea redusă a locuințelor o găsim și în zonele rurale, unde găsim multe case cu o suprafață de sub 50 mp. În județul Brăila un procent de 77,1% dintre locuitori trăiesc în astfel de case, județul fiind astfel regiunea cu cele mai mici locuințe din UE. În zona rurală găsim și o pondere mare a sărăciei, care face ca majoritatea caselor să nu aibă baie și WC în locuință. La nivel național, ponderea caselor cu toaletă în curte este de 38,1%, dar sunt regiuni, precum Oltenia, unde procentul se ridică la 55,4%. În Bulgaria ponderea caselor fără WC la interior este de 26,4%.

Tinerii români locuiesc cu părinţii

O problemă este și gradul de ocupare al locuințelor. În 40% dintre locuințe trăiesc între trei și cinci oameni, iar în 5% dintre case găsim cel puțin șase persoane. La polul opus, adică locuințele în care trăiește o singură persoană, ponderea este de 22,1%, mult sub media UE de 31,8%. Din totalul caselor cu un singur ocupant, 59% sunt locuinţe cu proprietari de peste 65 de ani.

Citeste continuarea articolului pe www.capital.ro

Related Articles

One Comment

  1. AJUTOR PENTRU CARE SUNT IN NEVOIE DE CREDIT

    Bună ziua, tu ar plonja și îndeplini proiectele tale? Sunteți persoanele care sunt șomeri sau șomeri? În CDD, CDI, hotărând? În situația financiară dificilă? Supraîndatorarea, blocat Banca? Investitorii, comercianții care doresc să impulsioneze capitalul lor? Acest lucru este mare, am oferi împrumuturi între persoane fizice, de la 1 000 la 500 000 € rambursabil la 6 până la 300 luni, cu o rată cuprinsă între 1,79 * o 3,40%, în funcție de termenul de împrumut * pentru a vă oferi oportunitatea de a realiza costul proiectului. Pe lângă asta, vă dau un răspuns definitiv în 24 de ore *. Nu așteptați și se bucură de această șansă de a finanța proiectele tale! Adresa mea de e-mail este: [email protected]
    Al tău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page