LOCAL | Service-urile luate la verificat de inspectorii ITM

I. În perioada martie – noiembrie 2015, a fost desfăşurată acţiunea 14 din Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii privind verificarea modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în cadrul unităţilor care au ca obiect de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor, cod CAEN 4520.

II. GRUPUL ŢINTĂ

Acţiunea este adresată angajatorilor şi lucrătorilor care desfăşoară activităţi economice principale sau secundare de întreţinere şi reparaţii ale autovehiculelor (service-uri auto, spălătorii auto, vulcanizări auto).

III. OBIECTIVELE CAMPANIEI

Creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi al lucrătorilor care desfăşoară
activităţi de reparaţii ale autovehiculelor (service-uri auto), repararea, ajustarea sau
înlocuirea pneurilor (vulcanizări auto), respectiv servicii de întreţinere auto )spălătorii
auto), privind necesitatea aplicării şi respectării la locul de muncă a legislaţiei în domeniul
securităţii şi sănătăţii în muncă.

Mijloace de atingere a obiectivului – activităţi de control privind respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea lucrătorilor şi verificarea utilizării echipamentelor de muncă fără pericol, destinate activităţilor de întreţinere şi reparare ale autovehiculelor.

IV. DURATA ACŢIUNII
Acţiunea s-a derulat în perioada martie – noiembrie 2015 punându-se accent pe activităţile specifice de sezon, respectiv: schimbarea cauciucurilor iarnă/vară precum şi activităţile desfăşurate în perioadele cu temperaturi extreme.

Astfel, pe totată durata acţiunii au fost verificaţi 42 de angajatori cu un număr de 277
salariaţi fiind constatate 129 deficienţe, dispuse 129 de măsuri. Au fost sancţionaţi 42 de
angajatori, fiind aplicate 129 sancţiuni din care 122 avertismente şi 7 amenzi
contravenţionale în valoare totală de 28.000 lei.
Dintre deficienţele frecvent constatate:
– Lipsa materialelor de informare şi instruire a lucrătorilor;
– Neelaborarea de instrucţiuni proprii de Securitate şi Sănătate în Muncă inclusiv la suspendarea şi asigurarea contra deplasărilor autovehiculelor în timpul reparaţiilor;
– Nesupravegherea stării de sănătate a lucrătorilor;
– Lipsa verificării modului de exploatare a recipientelor – butelii cu gaze comprimate şi a instalaţiilor de ridicat (compresoare, elevatoare);
– Necontrolarea utilizării de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close