Sanatate

SANATATE | Românii fără venituri, obligaţi să plătească contribuţii la Sănătate. Vezi cine e scutit

În noul Cod fiscal, care va intra în vigoare din 2016, apar schimbări importante. Impozitul pe tranzacţiile imobiliare va fi calculat la preţul din contract, cota de TVA este redusă la 5% pentru accesul la evenimentele sportive, iar plafonul pentru acordarea de sponsorizări creşte de la 0,3 la 0,5 % din cifra de afaceri. De asemenea, un articol din noul Cod introduce o contribuţie obligatorie pentru fiecare român de 5,5% din salariul minim pe economie.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni seară că a promulgat noul Cod Fiscal. Potrivit acestuia, începând de anul viitor, persoanele fără venituri sunt obligate să plătească lunar contribuţie la sănătate, în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe ţară. Adică 66 de lei pe lună, respectiv 792 de lei pe an, în condiţiile în care acea persoană nu încasează niciun ban. Contribuţia este calculată pentru salariul minim brut de 1.200 de lei, anunţat de Guvern pentru 2016.

Persoanele fizice care nu realizează venituri şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse, datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.

Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.

“În această situaţie se pot regăsi cel mai adesea tinerii care au terminat studiile şi care nu au niciun fel de venituri, precum şi persoanele singure, care nu se află în întreţinerea unei alte persoane asigurate”, a declarat Eugenia Ion, tax manager la Contexpert Consulting, citată de gandul.info.

Contribuţia se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară şi se datorează pe toată perioada în care sunt încadrate în această categorie. Pentru persoanele care nu au realizat venituri pe o perioadă mai mare de 6 luni, şi nu au efectuat plata contribuţiei lunare pentru această perioadă, contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea, se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe ţară.

Dacă perioada în care nu s-au realizat venituri este mai mică de 6 luni, şi nu s-a efectuat plata contribuţiei lunare pentru această perioadă, contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se stabileşte proporţional cu perioada respectivă.

Citește mai mult aici!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page