Category Archives: Retete

RETETA | Prăjitură dulce-acrișoară cu vișine

Ingrediente: 400 g vișine 50 ml ulei 5 ouă 150 g făină 100 g zahăr 1 praf de sare 1 pliculețe zahăr vanilat coaja rasă de la 1 lămâie 2 lingurițe zeamă de lămâie 2 lingurițe praf de copt Mod de preparare: Speli vișinele, le cureți de sâmburi și le scurgi bine. Separi albușurile de

TAS

RETETA | Supă-cremă de ţelină

Ingrediente: 1 kg ţelină 4 cartofi 3 morcovi 2 cepe 150 g smântână pentru gătit sare piper 2 l supă de legume 1-2 linguri ulei crutoane Modde preparare: Tai ceapa şi o căleşti în ulei încins. Adaugi, după ce ceapa a devenit sticloasă, restul legumelor tăiate subţiri, amesteci şi torni supa. Laşi la fiert până

RETETA | Supă de roşii

Ingrediente (1 porţie): 25 g ceapă 1 căţel de usturoi 3 roşii uscate în ulei 1 lingură ulei de măsline 400 g roşii de la conservă, tocate 200 ml supă de legume 1 linguriţă cimbru uscat 2 linguri iaurt degresat 2 felii de pâine din grâu integral sare piper ulei din seminţe de dovleac, opţional

RETETA | Piept de pui cu cartofi

Ingrediente: 1 lingură ulei 2 linguri pudră de ardei iute 3-4 căței de usturoi sare 1 kg cartofi noi, mai mici 1 ardei coriandru 100 g cașcaval 1 piept de pui, dezosat Mod de preparare: Împarți pieptul de pui în patru bucăți egale, pe care le ungi cu ulei și le condimentezi cu sare, piper,

RETETA | Bruschete cu roşii

Ingrediente: 1 baghetă integrală 3 roşii 5 căţei usturoi câteva feliuţe de măsline (opţional) sare ulei de măsline busuioc Mod de preparare: Tai bagheta felii şi le pui la prăjit în cuptor. Le scoţi şi le ungi cu ulei de măsline. Tai roşiile şi 3 căţei de usturoi cubuleţe, iar busuiocul îl mărunţeşti. Le pui

RETETA | Cotlete de miel cu legume la cuptor

Ingrediente: 600 g cartofi noi, spălaţi şi tăiaţi în jumătăţi 4 cepe roşii, tăiate în sferturi 5-6 morcovi, curăţaţi 2 linguri ulei sare piper negru măcinat 2 linguriţe de ulei, pentru prăjit 2 bucăţi de carne, a câte 6 cotlete de miel 150 g frunze de baby spanac Mod de preparare: Încălzeşti cuptorul la 220

RETETA | Peşte cu sos de roşii

Ingrediente: 2 linguri unt moale 2 căţei de usturoi zdrobiţi 60 ml vin alb sec zeama de la ½ lămâie 120 ml sos de roşii marinara (precum cel pe care îl prepari acasă, pentru paste; poate fi şi din comerţ) 2 fileuri de peşte alb proaspăt (fiecare să aibă aproximativ 200 g) 2 linguriţe capere

RETETA | Paste cu carne de vită

Ingrediente: 170 g paste sau penne 220 g carne de vită tocată 350 g sos de tomate 120 g ciuperci la conservă 80 g mozzarella oregano, după gust busuioc, după gust usturoi pudră, după gust Mod de preparare: Încălzești cuptorul la 170 de grade. Pregătești pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Gătești carnea tocată într-o

RETETA | Salată de cartofi cu mazăre dulce

Ingrediente: 1 kg cartofi roşii, descojiţi, tăiaţi bucăţi mari 1 lingură făină 60 ml ulei de măsline 2 linguri oţet alb 1 lingură muştar cu boabe 1 praf de zahăr pudră 200 g păstăi mazăre dulce 75 g mazăre congelată (boabe) 2 cepe verzi, tăiate fin pe diagonală sare piper Mod de preparare: Încălzeşti cuptorul

RETETA | Legume la cuptor cu salată

Ingrediente: 2 bulbi mici de fenicul, tăiaţi pe sferturi 1 dovlecel mare, tăiat felii subţiri 1 ceapă roşie potrivită, tăiată felii subţiri 1 ardei gras galben, tăiat bucăţi mai mari 250 g roşii cherry 2 căţei de usturoi, feliaţi 2 linguri ulei 1 cană de quinoa, spălată 1 linguriţă chimion măcinat 150 g baby spanac

RETETA | Salată de dovlecei

Ingrediente: 2 dovlecei de culoare verde (450 g în total), tăiaţi felii subţiri 2 dovlecei galbeni (450 g în total), tăiaţi felii subţiri sare grunjoasă piper negru măcinat 60 ml ulei de măsline 2 linguri zeamă de lămâie ½ linguriţă muştar de Dijon ½ linguriţă miere ¼ cană seminţe de pin, prăjite 30 g caşcaval

RETETA | Ciorbă de pui a la grec

Ingrediente: – 500 de grame de carne de pui; – un litru de apă rece; – zarzavat de supă; – două linguri de orez; – un ou; – o cană cu smântână; – o lămâie; – sare și piper după gust. Mod de preparare: 1. Spală bine carnea în apă caldă pentru a înlătura bacteriile.

RETETA | Tort cu ciocolată neagră și zmeură

Ingrediente: 250 g făină 120 g pudră de cacao 400 g zahăr 1 linguriță bicarbonat de sodiu 1 linguriță praf de copt 1 linguriță sare 2 ouă 1 linguriță esență de vanilie 230 smântână 230 ml apă fiartă 120 ml ulei 1 linguriță oțet 230 g unt 250 g gem de zmeură 180 g zahăr

RETETA | Somon în sos de lămâie și miere

Ingrediente: 1 bucată mare de somon 100 g unt, topit zeama de la 2 lămâi 1 lămâie, feliată 4 linguri miere 3 lingurițe usturoi pisat coriandru tocat, după gust sare și piper Mod de preparare: Încălzești cuptorul la 180 °C. Pui somonul într-o tavă tapetată cu folie de aluminiu. Condimentezi cu sare și piper, pe

RETETA | Fasole bătută

Ingrediente: 1/2 kg de fasole uscată 4-5 cepe mari 4 linguri ulei Jumătate de căpățână de usturoi 2 linguri pastă de tomate Sare Piper Mod de preparare: Fasolea se pune la înmuiat în apă călduță cu câteva ore înainte de preparare, cel mai sigur este de seara până a doua zi. Apoi, se scurge bine de

RETETA | Pizza cu blat pufos

Ingrediente: 500 gr făină 1 cub de drojdie 1 linguriță zahăr praf de sare 3 linguri ulei de măsline 1 linguriță margarină 250 – 300 ml apă călduță oregano 2 linguri pastă de roșii salam cârnat 1 borcănel ciuperci feliate și boabe de porumb dulce ketchup 300 gr mozzarella Mod de preparare: Se pune drojdia

RETETA | Conopidă gratinată

Ingrediente: 1 conopidă 2 ouă 200 g caşcaval ras 4 frunze de busuioc sare piper unt, pentru uns tava Mod de preparare: Fierbi conopida, cam 5 minute, ruptă bucheţele în apă cu sare, apoi o laşi la scurs. Ungi o tavă cu unt şi aşezi în ea bucheţelele de conopidă amestecate cu 150 g de

RETETA | Cotlet de porc cu cartofi gratinați

Ingrediente: 4 cotlete de porc 150 g cartofi, feliați 450 ml apă fiartă 150 ml lapte 100 g brânză cheddar ceapă verde tocată, după gust 5 fâșii bacon afumat 2 lingurițe cimbru sare piper Mod de preparare: Încălzești cuptorul la 200 °C. Condimentezi carnea de porc cu sare și piper, după gust. Rumenești într-o tigaie,

RETETA | Bruschete cu brânză

Ingrediente: 1 baghetă franţuzească, tăiată felii, pe diagonală 60 ml + 2 linguri ulei de măsline 1 ceapă tocată fin 3 căţei de usturoi, mărunţiţi 1 linguriţă sare grunjoasă ¼ linguriţă piper negru măcinat 1 conservă sos de tomate 1 lingură pătrunjel verde tocat ½ lingură cimbru verde tocat, plus frunze pentru ornat 190 g

RETETA | Dovlecei umpluţi cu carne

Ingrediente: 4 dovlecei potriviţi ca mărime, tăiaţi în jumătăţi, pe lungime ½ cană sos salsa nu foarte picant 450 g carne de curcan tocată 1 linguriţă usturoi granulat 1 linguriţă chimion 1 linguriţă sare grunjoasă 1 linguriţă pudră de chili 1 linguriţă boia ½ linguriţă oregano ½ ceapă mică, tocată 2 linguri ardei gras, făcut

RETETA | Salată cu somon

Ingrediente: 400 g somon ulei zeama de la 2 lămâi coaja rasă de la 2 lămâi 1 cățel de usturoi 250 g maioneză 400 g cartofi noi, fierți 150 g fasole verde, fiartă frunze de mentă, după gust busuioc 300 g mix salată 1 ardei gras roșu, feliat 1 morcov ras sare piper Mod de

RETETA | Coaste de porc picante

Ingrediente: 1, 5 kg coaste de porc 1 ceapă 8 căței de usturoi 4 linguri suc de portocală proaspăt 2 linguri ulei 2 linguri sos de soia 1 lingură bulion 1 lingură oțet 1 praf de ardei iute 150 ml vin roșu piper Mod de preparare: Tai coastele în trei sau patru bucăți egale. Toci

RETETA | Tort cu căpşuni

Ingrediente: Pentru blat 4 ouă 1 pahar zahăr 1 ¾ pahar făină 10 g praf de copt 3 linguri lapte 120 g unt 1 praf sare Pentru decor 10 g gelatină 500 g căpșuni 200 g zahăr 50 ml apă rece Mod de preparare: Pentru blat, separi albușurile de gălbenușuri. Mixezi untul moale cu zahărul,

RETETA | Crochete de cartofi

Ingrediente: 1 kg cartofi 300 g caşcaval ras 3 linguri pesmet 7 linguri făină 4 gălbenuşuri 2 ouă 3 linguri unt sare piper ulei, pentru prăjit Mod de preparare: Cureţi cartofii şi îi fierbi în apă cu puţină sare. Îi scoţi, îi pasezi şi îi amesteci cu untul, gălbenuşurile bătute separat, caşcavalul, sare şi piper

RETETA | Cotlet de porc cu legume

Ingrediente: 4 bucăți cotlet de porc 1 linguriță cimbru 2 linguri ulei 65 g brânză 1 ardei gras roșu 3 cartofi sare piper Mod de preparare: Încălzești cuptorul la 220 °C. Ungi o tavă cu 1 lingură de ulei. Așezi cotletele de porc. Într-un bol, combini coriandru, sare, piper și restul de ulei. Ungi bucățile

RETETA | Cartofi gratinați

Ingrediente: 1 kg cartofi noi sare grunjoasă 3-4 căţei de usturoi sare piper negru măcinat 500 ml smântână pentru gătit unt, pentru uns tava 150 g brânză telemea rasă 1 ceapă roşie mică pătrunjel tocat Mod de preparare: Încingi cuptorul. Freci cartofii cu sare grunjoasă, îi speli bine, îi tai felii nu foarte groase și

RETETA | Tartă cu lămâie

Ingrediente: Pentru aluat 120 g unt 250 g făină 75 g zahăr pudră 3 gălbenușuri 2 linguri apă rece Pentru umplutură 5 ouă 150 g zahăr pudră zeama de la 4 lămâi 2 linguri coajă de lămâie 150 ml frișcă lichidă Pentru decor felii de lămâie zmeură, opțional Mod de preparare: Pentru aluat, amesteci untul

RETETA | Tartă cu cireșe

Ingrediente: 400 g cireșe 140 g zahăr 200 g făină 180 g unt 1 plic zahăr vanilat 4 ouă 5 g praf de copt 1 praf sare Mod de preparare: Pentru început, speli cireșele și le cureți de codițe și sâmburi. Într-un bol adânc mixezi untul moale cu zahărul până devine cremos. Adaugi ouăle, unul

RETETA | Orez cu creveți și usturoi

Ingrediente: Pentru garnitură 150 g orez basmati apă sare Pentru creveți 450 g creveți curățați și fără cochilii 1 l apă sare 2 linguri unt 3 căței de usturoi 100 ml vin alb 100 ml supă de pui 1 ceapă verde Mod de preparare: Pentru garnitură, fierbi orezul în apă cu sare conform instrucțiunilor de

RETETA | Tort cu cireșe și mascarpone

Ingrediente: Pentru blat 3 ouă 150 g zahăr 150 g făină Pentru cremă 250 ml smântână pentru frișcă 250 g mascarpone 200 g zahăr Pentru decor 500 g cireșe 100 g zahăr 10 g gelatină 50 ml apă Mod de preparare: Pentru blat, bați ouăle cu zahărul până își triplează volumul, aproximativ 15 minute. La