ImportantLocal

LOCAL | Tribunalul Botoșani va face dreptate în cazul uciderii viceprimarului comunei sucevene Moara

Cristinel Nicolae Drăgoi, suspectul în cazul uciderii fostului viceprimar din Moara Zamfir Barbă, nu va fi judecat la Tribunalul Suceava, aşa cum ar fi fost normal. Curtea de Apel Suceava a decis să trimită dosarul spre judecare la Tribunalul Botoşani. S-a ajuns în această situaţie după ce toţi judecătorii de la Secţia Penală a Tribunalului Suceava au formulat cerere de abţinere.

Într-o primă fază, preşedintele Tribunalului Suceava a dispus „excluderea de la repartizarea cauzelor în procedura de cameră preliminară a completelor care, în calitate de judecători de drepturi şi libertăţi, au îndeplinit acte sau măsuri procesuale în cazul urmăririi penale”.

Potrivit unui răspuns transmis de Curtea de Apel Suceava, singurul judecător compatibil să soluţioneze dosarul a formulat cerere de abţinere, care a fost admisă.

S-a ajuns astfel în situaţia în care o întreagă instanţă să nu poată judeca un dosar. În aceste condiţii, Curtea de Apel Suceava a decis să transfere dosarul la Tribunalul Botoşani, care va avea ca obiect „verificarea, pe parcursul procedurii camerei preliminare, a legalităţii şi temeiniciei măsurii arestării preventive sub incidenţa căreia se află inculpatul”.

Cel mai probabil s-a ajuns în această situaţie după ce luna trecută, pe 25 iunie, un magistrat de la Tribunalul Suceava a admis cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de Cristinel Nicolae Drăgoi. Soluţia a fost contestată la Curtea de Apel Suceava, ai cărei judecători au admis cererea procurorilor, astfel încât Cristinel Nicolae Drăgoi a rămas în continuare în arest preventiv.

 

Un dosar cu semne de întrebare

Dosarul ridică o serie de semne de întrebare, iar ultimele evenimente nu fac decât să confirme aceste aspecte. În contradicţie cu practicile uzuale, în acest caz procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava au dat dovadă de mare secretomanie. Sesizarea instanţei de judecată cu rechizitoriu nu a fost anunţată printr-un comunicat de presă, aşa cum se întâmplă în celelalte dosare. Mai mult, o solicitare transmisă de reporterii Monitorului de Suceava către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava s-a soldat cu un răspuns evaziv şi fără fundament. Mai exact, se menţionează că dosarul a fost înaintat Tribunalului Suceava şi doar magistraţii de aici pot decide dacă informaţiile solicitate pot fi date publicităţii. Asta în condiţiile în care până acum s-au dat publicităţii extrase din mai multe rechizitorii sau măcar date despre faptele cuprinse în actul de sesizare a instanţei de judecată. Întrebarea este, s-a greşit în acest dosar sau procurorii au ceva de ascuns?

Mai mult, se pare că măsura de înlocuire a arestului preventiv cu măsura controlului judiciar din 25 iunie ar fi fost luată pentru că nu ar fi probe directe, ci doar probe indirecte, iar expertiza genetică nu l-ar incrimina clar pe suspect.

 

Fapta s-a petrecut înainte de Paşte

Zamfir Barbă, în vârstă de 53 de ani, fost viceprimar la Moara, a fost găsit mort, înjunghiat în gât, în dimineaţa zilei de 4 aprilie, în apropiere de casa sa.

În urma necropsiei s-a stabilit că moartea victimei a fost violentă, aceasta având multiple plăgi tăiate în zona gâtului, dar şi leziuni frontale. Acestea din urmă au fost provocate cel mai probabil cu un bolovan.

În seara precedentă, bărbatul a mers la un bar aflat la câteva sute de metri de casa sa. Acolo a fost văzut stând la masă cu vecinul său Cristinel Nicolae Drăgoi, în vârstă de 44 de ani, un individ care obişnuia să muncească cu ziua, cunoscut ca împătimit consumator de băuturi alcoolice. La un moment dat, după lăsarea întunericului, cei doi au plecat împreună spre casele lor, acest detaliu fiind surprins şi de o cameră de supraveghere video. Ei aveau de parcurs până acasă doar câteva sute de metri. Zamfir Barbă nu a mai ajuns din păcate acasă. Membrii familiei l-au căutat încă din acea noapte, au început să sune la poliţie şi la spital, însă a doua zi dimineaţă un vecin a dat peste trupul neînsufleţit.

Bărbatul a fost înjunghiat la marginea drumului, iar apoi târât într-un beci situat sub o temelie de beton abandonată de pe un teren neîngrădit. Fostul viceprimar nu era cunoscut ca un om conflictual şi nici care să aibă duşmani.

 

Suspectul s-a declarat nevinovat

După descoperirea crimei, vecinul suspect nu a fost găsit, fiind reţinut de poliţişti la mai bine de 12 ore de la descoperirea crimei.

Cristinel Nicolae Drăgoi nu recunoaşte că el a comis fapta de omor şi spune că habar nu are cine l-a omorât pe vecinul său.

Bărbatul a mai declarat că a doua zi dimineaţă, când poliţia îl căuta, el a fost plecat la treabă, la muncă cu ziua prin sat, şi nu a fugit.

Drăgoi a recunoscut că a băut împreună cu Zamfir Barbă, în barul din care au plecat împreună spre case, însă nu şi că l-a omorât.

Cristinel Nicolae Drăgoi a fost arestat preventiv de Tribunalul Suceava, măsură menţinută ulterior şi de Curtea de Apel Suceava. Inculpatul se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page